Povrće i voće – bombe zdravlja

Posted: September 20, 2012 in Zdravlje
Tags: ,

Povrće i voće - bombe zdravljaPovrće je prava riznica vitamina i minerala, ima izuzetno lekovito dejstvo i zato bi svakodnevno trebalo da se nađe na našoj trpezi.

Istraživanja su pokazala da što više povrća redovno jedemo, imamo manji rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, kao i neke oblike raka. Stručnjaci savetuju da je povrće najbolje uzimati u sirovom stanju, u obliku salata, ceđenih ili kašastih sokova, zatim blago obareno u što manjoj količini vode i kuvano, ali tako da se zadrže svi hranljivi sastojci.

Svaka boja nešto znači

Narandžasto povrće (šargarepa, bundeva, slatki krompir…) je izvor vitamina C i beta karotena koji je snažni antioksidans koji održava imuni sistem jakim i zdravim, a preporučljiv je i kod srčanih bolesnika

Zeleno povrće (brokoli, kupus, kelj, karfiol, krastavac…) pomaže organizmu u borbi protiv infekcija jer ovo povrće obiluje vitaminom C, E, beta karotenom, folatima i kalijumom, pa je zato preporuka bar dve porcija u toku dana

Šareno povrće (pečurke, paradajz, rotkva, plavi patlidžan, keleraba….) je bogato vitaminima C, Ai K. Pečurke jačaju imunitet tako što podstiču stvaranje belih krvni zrnaca zaduženih za imuni sistem

Dijetetičar-nutricionista Jelena Jovanović kaže da povrće ima malu kalorijsku vrednost, ali da je nutritivno vrlo bogatog sastava jer sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Ona ističe da povrće zbog toga treba jesti svakodnevno u neograničenim količinama kao salate, sokove, supe, čorbe, potaže…

– Od povrća prednost dajte spanaću, brokoliju, šargarepi, cvekli, mladom grašku, boraniji, luku, repi, kelerabi i paradajzu, koji je nezamenljiv u bilo kom obliku. Za jačanje imuniteta preporučujemo vitaminski koktel koji predstavlja mešavinu dobro izbalansiranih vitamina i minerala koji su svakom organizmu neophodni a to je, recimo, kombinacija cvekle i šargarepe – navodi dr Jovanović.

Ona kaže da prilikom kupovine povrća treba voditi računa da povrće ne bude tvrdo (nezrelo) ili suviše mekano (prezrelo).

– Nemojte kupovati povrće sečeno na kriške ili kolutove jer se takođe na taj način gube vitamini i minerali. Povrće čuvajte na suvom i hladnom mestu u dobro zatvorenoj posudi bez izlaganja sunčevim zracima jer će to sačuvati svežinu i sastav namirnice. Pošto nam sledi jesenji period koji je poznat po padu imuniteta, posebnu pažnju usmerite na svakodnevni unos raznovrsnog povrća – ističe dr Jovanović.

Povrće – lekovita svojstva

Šargarepa – Sadrži sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, poboljšava varenje, olakšava izlučivanje mokraće, njom se leče šećerna bolest, reuma, giht, upala krajnika, bolesti disajnih organa, rane i opekotine, čisti krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma. Da bi se sačuvali hranljivi sastojci ne treba je guliti, već je dobro oprati četkicom.

Začini i maslinovo ulje

Radi boljeg ukusa povrća, osim malo maslinovog ulja i začinskog bilja kao što su ruzmarin, đumbir, nana, korijander i origano, obavezno dodajte crni i beli luk i praziluk jer obiluju vitaminom C, kalijumom, hromom i selenom. Ovo povrće vas štiti od dijabetesa, artritisa, srčanih i kancerogenih oboljenja.

Paradajz – Ima izuzetno visok procenat vode, vitamina i minerala, posebno vitamina C (kao limun i pomorandža) i karotina koji stvara vitamin A, kao i vitamine B, E, K, PP. Lekovita svojstva jača otpornost i imunitet organizma, protiv kašlja i plućnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, snižava visok krvni pritisak, dobar je za varenja, leči dijabetes, bolesti jetre, reume, pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.

Krastavac – Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, naročito kalijumom, kalcijumom, fosforom, natrijumom, jodom, manganom i gvožđem. Koristi se protiv bolesti želuca i creva, upala kože, osipa, ujeda insekata, za pročišćavanje krvi, bolji rad bubrega i lečenje mokraćnih organa, čireva i hemoroida. Koristi se u kozmetici, za osvežavanje kože lica.

Kupus – Leči čir na želucu (procediti i piti sok), kao i čir na dvanaestopalačnom crevu. Sprečava skorbut, leči hronični zatvor, jača odbrambeni mehanizam organizma, leči reumu, malokrvnost, plućne bolesti, artritis, proširene vene, deluje antiseptično.

Paprika – Zbog svojih izuzetnih svojstava poznata je kao hrana i kao lek. Lekovita svojstva: protiv arterioskleroze, upale grla i kože, opadanja kose, groznice, poboljšava probavu, širi kapilare, otvara apetit i otklanja mamurluk.

Peršun – Izuzetno bogatstvo mineralima i vitaminima svrstava ga u najlekovitije biljke. Lekovita svojstva peršuna: koristi se za poboljšanje cirkulacije, za probleme mokraćnih kanala (čaj), za umirenje nerava, za otklanjanje naduvenosti, za ublažavanje bolova, za pročišćavanje krvi, a pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca, bolesti bubrega, sunčane mrlje i jetrene mrlje na koži…

Cvekla – Smatra se da je jedna od najkorisnijih i najlekovitijih namirnica. Izuzetno je bogata belančevinama, ugljenim hidratima i mastima, a u sebi sadrži skoro sve minerale. Osnov lekovitosti ove biljke jesu betanin i betain, koji su odgovorni za ubrzavanje razmene materija, održavanje krvnih sudova, regulisanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola, podsticanje rada jetre.

Celer – Koriste se i koren i list. Lekovita svojstva celera: koristi se kao lek za astmu, nerve, mokraćne puteve, za katar pluća, bubrege, lek za reumu i giht. Sprečava probavne smetnje, pospešuje razmenu materija, poboljšava apetit, jača želudac, reguliše varenje, koristi se i kao diuretik (čaj).

Savet plus

Povrće se dobro kombinuje sa svom ostalom hranom (žitaricama, belančevinama, mastima…) osim sa voćem, pa je poželjno da se prilikom pripremanja jela, posebno sokova, voće i povrće ne mešaju i Izuzetak su paradajz i krastavac, zbog izuzetno visokog sadržaja vode, pa se mogu uzimati i sa voćem.

Crni luk – Pored vitamina i minerala, izuzetno je bogat ugljenim hidratima. Lekovita svojstva crnog luka: snižava visok krvni pritisak, jača srce, reguliše šećer u krvi, otklanja nervozu i nesanicu, olakšava iskašljavanje, pomaže kod varenja, lek je za upalu krajnika i promuklost, sprečava zgrušavanje krvi, opadanje kose, snižava visoku temperaturu, deluje kao diuretik.

Beli luk – Za stare Egipćane beli luk je bila sveta biljka. Leči visok krvni pritisak, koristi se za razlaganje masnoće u krvi, leči arteriosklerozu, šećernu bolest, srčana oboljenja, reume, glavobolje, neuroze, umor, bronhitis, veliki kašalj, astmu, tuberkolozu, za izbacivanje toksina iz organizma, čišćenje creva, kao i za poboljšanje cirkulacije.

Top 10 povrćki

l spanać
l brokoli
l šargarepa
l cvekla
l mladi grašak
l boranija
l luk
lrepa
l keleraba
l paradajz (po izboru dr Jelene Jovanović, dijetologa-nutricioniste)

Advertisements
Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s